Wasbare luiers of wegwerpluiers?

Vooral bij pasgeboren baby’s zijn de luiers niet aan te slepen. Veel ouders vragen zich daarom af of ze voor wegwerpluiers of wasbare luiers moeten kiezen. Wasbare luiers zijn een goedkopere en duurzamere oplossing, maar is het ook fijn voor je baby? Welke voor- en nadelen zitten er aan het kopen hiervan? En wat is er beter, wasbare luiers of wegwerpluiers?

Wasbare luiers zijn verbeterd

Of je voor wasbare luiers of wegwerpluiers kiest, hangt mede af van hoe goed de wasbare luiers absorberen. Ze zijn al lange tijd op de markt en zijn in de afgelopen jaren veel veranderd. Vroeger waren ouders vooral bang voor lekken en slecht absorberende broekjes. Bij de hedendaagse wasbare luiers is dit al stukken verbeterd. Je kunt ook kiezen voor een extra inlegvel, zodat de luier nog minder snel doorlekt en je de ontlasting gemakkelijk uit het broekje kunt verwijderen.

Van wat voor stof zijn ze gemaakt?

Wasbare luiers zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals katoen, hennep, fleece of zelfs bamboe. Stoffen van natuurlijke vezels ademen extra goed. Dit is zeker een pluspunt om voor katoenen of bamboe wasbare luiers te kiezen. Zoek je wasbare luiers met de beste absorptie? Dit zijn de hennep en bamboe luiers.

Geen chemicaliën en allergieën

Sommige ouders kiezen voor wasbare luiers in plaats van wegwerpluiers, omdat hier in tegenstelling tot sommige wegwerpluiers geen chemicaliën inzitten. Niet alleen is dit beter voor het milieu, maar veel ouders vinden dit ook fijner voor hun kleine. Sommige kinderen hebben luieruitslag of allergieën door wegwerpluiers. Een wasbare luier biedt in dit geval een goede oplossing. Let er wel op dat je neutrale wasmiddelen en wasverzachters gebruikt tijdens het wassen.

Bespaar je eigenlijk wel geld met wasbare luiers?

Een van de belangrijkste redenen onder ouders om voor wasbare luiers te kiezen, is de besparing in kosten. Aangezien je na bijna elke voeding een schone luier geeft aan je kleine, zul je zo’n 8 luiers per dag gebruiken. Koop je een pak Pampers in maat 1 met 44 luiers (€10-€11), dan ben je er binnen 5 à 6 dagen alweer doorheen. De kosten lopen dus flink op met 55 euro per maand. Dit komt neer op ongeveer 700 euro per jaar. Echter, koop je wasbare luiers, dan zijn de kosten afhankelijk van hoe vaak je wast. Met de benodigde 8 luiers per dag heb je flink wat wasbare luiers nodig, zeker als je niet iedere dag wilt wassen. Wasbare luiers zijn helaas ook niet goedkoop. Je bent al snel meer dan 20 euro kwijt per stuk. Wil je er genoeg voor een hele week hebben, dan moet je er zo’n 56 kopen. Begin maar alvast met rekenen. Juist, dit betekent dat je al gauw meer dan 1000 euro uitgeeft in één keer. Je hebt natuurlijk niet alleen luiers nodig voor je baby, maar ook flesjes, spenen, kleding, meubelen en eventueel flesvoeding. Dit alles bij elkaar is een flink bedrag om in een keer uit te geven. Voor sommige ouders is dit dan ook de reden om toch voor wegwerpluiers te kiezen die je iedere maand kunt kopen in plaats van in een keer.

Duurzaamheid van wasbare luiers en wegwerpluiers

Ook kiezen ouders voor wasbare luiers omdat dit een duurzamere keuze is. Je koopt niet iedere week een pak wegwerpluiers van 50 stuks en hergebruikt de luiers door ze te wassen. Daarnaast kun je kiezen voor onder andere bamboebroekjes, die beter zijn voor het milieu en minder chemicaliën bevatten dan wegwerpluiers. Toch kun je je afvragen of wasbare luiers wel zo duurzaam en goedkoop zijn. Je moet immers erg vaak de wasmachine aanzetten – en de droger, als je deze luxe hebt. Laten we eerlijk zijn, wassen kost ook geld en is niet veel beter voor het milieu. Er zijn al zat babykleertjes om te wassen en wasbare luiers maken het er niet makkelijker op. Daarnaast gebruiken veel ouders inlegvellen voor in de luiers, die je ook regelmatig weer opnieuw koopt. Tegenwoordig kun je ook wegwerpluiers kopen die recyclebaar zijn of over katoen beschikken uit FSC-gecertificeerde bossen.

Wasmachine en droger maken overuren

Heb je net een baby gekregen, dan zul je al snel merken dat je moet blijven wassen. Al die kleine babykleertjes en -sokjes blijven zich maar ophopen in de wasbak en er komt geen eind aan. Gelukkig is de wasmachine geduldig, maar het kan wel een reden zijn om toch niet voor wasbare luiers te kiezen. Je moet immers al genoeg wassen en wegwerpluiers kun je gemakkelijk weggooien zonder dat je er werk aan hebt. Daarnaast kunnen baby’s wel eens doorlekken in de wasbare luiers, waardoor het lastig is om deze schoon te krijgen. Ook als je niet veel ruimte hebt in huis om te drogen en niet over een droger beschikt, zijn wegwerpluiers een betere keuze.

Kinderopvang heeft liever geen wasbare luiers

Belangrijk om te weten bij de keuze voor wasbare luiers of wegwerpluiers, is dat veel kinderopvangen niet willen werken met wasbare luiers. De medewerkers kunnen geen tijd vinden om de luiers te wassen en hebben te veel baby’s om te verschonen. Wasbare luiers maken dit helaas niet makkelijker.

Hygiëne en gemak

Soms hebben ouders wel de intentie om voor wasbare luiers te kiezen, maar vinden ze het toch niet helemaal fris. Het komt helaas regelmatig voor dat baby’s lekken in de luier, ondanks de inlegger. Dit maakt het schoonmaken en wassen van de luier best lastig. Ook vinden veel ouders het toch minder hygiënisch om de gebruikte luiers in de wasmachine te doen.

Wegwerpluiers aanbieding

Zijn het vooral de kosten waardoor je twijfelt tussen wasbare luiers of wegwerpluiers? Dan is het goed om te weten dat er veel scherpe aanbiedingen zijn voor wegwerpluiers. Op onze website vind je flinke kortingen op Pampers, Huggies, Zwitsal, Kruidvat, Etos en Bol.com luiers. De kortingen lopen al snel op tot 50%, waardoor je slechts €0,14 per luier betaalt! Bekijk hier alle Pampers luieraanbiedingen van dit moment.

Plaats een reactie