Wat te doen tegen luieruitslag?

Inhoudsopgave

Luieruitslag is erg vervelend voor je baby, daarom wil je natuurlijk zo snel mogelijk de luieruitslag behandelen. Het komt bij erg veel baby’s voor en het is niet kwalijk, maar wel erg naar voor je kleine. Het wordt ook wel luierdermatitis of luiereczeem genoemd. Je baby heeft last van een geïrriteerde huid, wat meestal door warmte en vocht in de luier ontstaat. Gelukkig is luieruitslag gemakkelijk te behandelen. We vertellen je hier meer over luierdermatitis en hoe je het kunt verhelpen.

Hoe herken je luieruitslag?

Luieruitslag valt te herkennen aan de rode plekken rondom de billen, bovenbenen en heupen. Ook kan de huid schraal of erg droog zijn, maar er kunnen ook zelfs scheurtjes en blaartjes ontstaan. Wat doet luieruitslag met je baby? Hoogstwaarschijnlijk heeft je kleine er last van. Dit uit zich in jeuk en soms ook pijn. Gelukkig is luieruitslag goed te herkennen en kun je het snel gaan behandelen.

Hoe ontstaat luieruitslag?

Om luieruitslag te kunnen behandelen, moet je natuurlijk ook weten hoe het precies ontstaat. Zeker wanneer een luier niet snel genoeg verschoond wordt, ontstaat er irritatie. Urine en ontlasting bevatten stoffen die niet goed zijn voor de huid. Ook ontstaat er al snel wrijving tussen de luier en de babyhuid. Zeker met ontlasting of urine in de luier, zorgt deze wrijving voor uitslag. Hoe langer je de luier overigens om laat, hoe vochtiger en warmer het is en dit is dé uitnodiging voor luierdermatitis. Er zijn natuurlijk ook andere oorzaken die kunnen bijdragen aan de luierdermatitis. Heeft je baby ook last van eczeem? Dan is de kans op luierdermatitis groter. Ook wanneer je kleine een antibiotica kuur krijgt, kunnen de verschijnselen optreden. Of ben je misschien overgestapt op een nieuw merk of soort luiers waarna de uitslag is ontstaan? Rode of schrale plekken hoeven niet altijd door luiers te komen. Het kan ook dat je kleine allergisch is voor de babydoekjes of wasverzachter. Daarnaast kan nieuwe voeding voor problemen zorgen. Stap je bijvoorbeeld over van borst- of flesvoeding naar vaste voeding? Dat is natuurlijk een grote overgang, wat terug te zien is in de samenstelling van de ontlasting. Ook bij het wisselen tussen verschillende merken babyvoeding kan er luieruitslag ontstaan. Zo moet je baby er misschien meer van poepen, waardoor de kans op luierdermatitis weer hoger is.

Luieruitslag behandelen

Luieruitslag is dus erg vervelend voor je baby. Nu je de oorzaak hebt gevonden, kun je het probleem gaan aanpakken. Luieruitslag behandelen is zeer belangrijk, want als je je baby er te lang mee laat lopen, kan het probleem zich verder verspreiden naar andere delen van het lichaam. Dit maakt het lastiger om ervan af te komen. Zo kun je dus kiezen voor andere luiers of babydoekjes, wanneer dit het probleem lijkt te zijn. Werkt dit niet? Let er dan op dat je de luier echt vaak genoeg verschoont, desnoods zelfs te veel. Zo zorg je ervoor dat warmte, vocht en ontlasting geen kans krijgen om de huid te irriteren. Heeft je kleine een vieze luier? Verschoon deze meteen. Doe de luier ook niet te strak, maar laat een beetje ruimte over om lucht binnen te laten. Maak de huid waar de luier overheen zit goed schoon en vooral ook droog. Ga niet te hard boenen, want dit kan het probleem verergeren en verspreiden. Gebruik uitsluitend lauw water of neutrale producten om de huid mee schoon te maken. Heeft je baby al heel veel last van de uitslag? Dan is het verstandig om even contact met de huisarts op te nemen voor een zalfje tegen luierdermatitis, of om even te kijken bij de apotheek of drogist.

Luieruitslag voorkomen

Heb je de luieruitslag eenmaal behandeld, dan wil je herhaling natuurlijk voorkomen. Je wilt niet dat je baby nog een keer zoveel jeuk en irritatie heeft. Dus hoe voorkom je luieruitslag? Zoals we hiervoor ook al beschreven, is het onwijs belangrijk om vaak de luier te verschonen. Zo krijgen bacteriën en ontlasting geen kans om de huid te beschadigen. Heb je weinig tijd om luiers te verschonen? Probeer dan eens extra absorberende luiers. Ga je naar de drogist of supermarkt, koop dan alleen neutrale of babyvriendelijke luiers, zalf, zeep, babydoekjes, wasmiddel- en wasverzachter. Maak de huid goed schoon en droog tijdens het verschonen. Een vochtige huid is namelijk de ideale broedomstandigheid voor luierdermatitis.

Gaat de luieruitslag niet weg?

Wanneer je na alle tips nog niet van de luieruitslag afkomt, is het een goed idee om contact op te nemen met je huisarts. Geef het wel even de tijd om beter te worden, want de uitslag zal niet in een dag verdwenen zijn. De huisarts kan het probleem verder onderzoeken. Zo kan het bijvoorbeeld toch iets anders zijn, zoals eczeem of schimmel. Ga dan niet zelf aan de slag met middeltjes, maar vraag om een recept die het specifieke probleem kan verhelpen.

Andere luiers proberen met korting

Een ander merk of soort luiers proberen is dus ook geen verkeerd idee. Dit kan zomaar het probleem oplossen. Zo zijn er luiers voor de gevoelige huid. Of probeer een extra absorberende luier die het vocht beter opneemt. Nieuwe luiers uitproberen kost natuurlijk wel geld. Zit je met een krap budget, waardoor het lastig is om zomaar nieuwe luiers te proberen? Kijk dan eens naar onze luieraanbiedingen. Zo kun je met 50% korting toch die fijne hypoallergene luiers uitproberen.
Geschreven door:
Thomas

Thomas

Hi, ik ben Thomas, de trotse vader van een energiek dochtertje. In het begin merkte ik al dat de luiers en opvolgmelk binnen no-time op waren... Tijdens de zoektocht naar betaalbare luiers en de beste verzorgingsartikelen voor mijn kleine dondersteen kwam ik er achter dat er veel valt te besparen op de kosten voor Pampers, luiers, Nutrilon en andere essentiele artikelen, maar dat er online niet altijd gemakkelijk informatie over te vinden is. Zonde want als ouder is alles al duur zat! Samen met mijn team werk ik er dagelijks aan om jou en andere papa's en mama's van de beste informatie en luieraanbiedingen te voorzien. Dagelijks besparen tientallen ouders via Aanbieding-luiers.nl op de terugkerende kosten voor luiers en toebehoren. Ben jij daar straks ook een van? Als je vragen hebt, stel ze gerust. We helpen je graag.
Neem direct contact op met onze expert:
** Nieuwste luieraanbiedingen **
Aangeboden door: Luieraanbiedingen.net