Hoe ga je om met doorkomende tandjes bij je kindje?

Inhoudsopgave

Het krijgen van tandjes is een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van een baby. Het kan echter ook gepaard gaan met ongemak en pijn voor zowel de baby als de ouders. In dit blog bespreken we hoe je als ouder het beste kunt omgaan met doorkomende tandjes bij je kindje.

Symptomen van doorkomende tandjes

Als ouder is het belangrijk om de symptomen van doorkomende tandjes te herkennen. De meest voorkomende symptomen zijn:

 • Kwijlen
 • Huilerigheid en prikkelbaarheid
 • Verlies van eetlust
 • Slechte slaap
 • Roodheid en zwelling van het tandvlees
 • Bijten en kauwen op objecten
 • Koorts (hoewel dit niet direct gerelateerd is aan doorkomende tandjes)

Tips voor het verlichten van de pijn

 1. Geef je kindje iets om op te kauwen: Bijtringen en andere veilige kauwspeeltjes kunnen helpen bij het verlichten van de pijn en het stimuleren van de doorbloeding in het tandvlees. Zorg ervoor dat het kauwspeeltje schoon en veilig is.
 2. Masseer het tandvlees: Door zachtjes met je vinger of een vochtige doek over het tandvlees van je kindje te wrijven, kun je de pijn verlichten en de doorbloeding stimuleren.
 3. Gebruik pijnstillers: Paracetamol of ibuprofen kunnen helpen bij het verlichten van de pijn. Overleg wel altijd met je huisarts over de juiste dosering en het gebruik van medicijnen.
 4. Laat je kindje rusten: Het is belangrijk om je kindje voldoende rust te geven, zodat het lichaam zich kan herstellen en de pijn kan verminderen.

Tips voor tandverzorging bij doorkomende tandjes

Naast het verlichten van de pijn, is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan de tandverzorging van je kindje tijdens het doorkomen van de tandjes. Hier zijn enkele tips:

 1. Begin met tandenpoetsen zodra de eerste tandjes doorkomen. Gebruik een zachte tandenborstel en tandpasta speciaal voor baby’s.
 2. Beperk de hoeveelheid suiker in het dieet van je kindje. Suiker kan leiden tot tandbederf en andere tandproblemen.
 3. Geef je kindje geen flesje of borstvoeding meer als het in slaap valt. Hierdoor blijven er suikers op de tanden zitten en kan tandbederf ontstaan.
 4. Laat je kindje regelmatig wennen aan het drinken uit een beker, om het gebruik van een flesje te verminderen.

Wanneer moet je naar de tandarts?

Het is belangrijk om regelmatig een afspraak te maken bij de tandarts voor je kindje, vanaf de leeftijd van 2 jaar. Tijdens deze afspraak kan de tandarts de ontwikkeling van de tanden en het tandvlees van je kindje controleren en advies geven over tandverzorging.

Als je kindje last heeft van ernstige pijn, ontsteking of koorts door doorkomende tandjes, is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts of tandarts voor advies.

Conclusie

Doorkomende tandjes kunnen een uitdagende tijd zijn voor zowel de baby als de ouders, maar met de juiste tips en tandverzorging kan deze periode soepeler verlopen. Het is belangrijk om de symptomen te herkennen, pijn te verlichten en aandacht te besteden aan de tandverzorging van je kindje. Raadpleeg altijd een tandarts of huisarts als je twijfels hebt over de gezondheid van je kindje.

Veelgestelde vragen

Op welke leeftijd krijgen baby’s tandjes?

Antwoord: Baby’s krijgen meestal hun eerste tandjes tussen de leeftijd van 4 en 7 maanden, hoewel dit kan variëren.

Wat is het beste moment om te beginnen met tandenpoetsen?

Antwoord: Begin met het poetsen van de tanden zodra de eerste tandjes doorkomen. Gebruik een zachte tandenborstel en tandpasta speciaal voor baby’s.

Kan doorkomende tandjes leiden tot diarree?

Antwoord: Er is geen bewijs dat doorkomende tandjes leiden tot diarree. Als je kindje last heeft van diarree, raadpleeg dan je huisarts.

Geschreven door:
Thomas

Thomas

Hi, ik ben Thomas, de trotse vader van een energiek dochtertje. In het begin merkte ik al dat de luiers en opvolgmelk binnen no-time op waren... Tijdens de zoektocht naar betaalbare luiers en de beste verzorgingsartikelen voor mijn kleine dondersteen kwam ik er achter dat er veel valt te besparen op de kosten voor Pampers, luiers, Nutrilon en andere essentiele artikelen, maar dat er online niet altijd gemakkelijk informatie over te vinden is. Zonde want als ouder is alles al duur zat! Samen met mijn team werk ik er dagelijks aan om jou en andere papa's en mama's van de beste informatie en luieraanbiedingen te voorzien. Dagelijks besparen tientallen ouders via Aanbieding-luiers.nl op de terugkerende kosten voor luiers en toebehoren. Ben jij daar straks ook een van? Als je vragen hebt, stel ze gerust. We helpen je graag.
Neem direct contact op met onze expert:
** Nieuwste luieraanbiedingen **
Aangeboden door: Luieraanbiedingen.net