Welke fopspeen moet ik kopen?

Inhoudsopgave

Veel ouders willen een fopspeen kopen, maar twijfelen welke fopspeen ze nodig hebben. Vooral als je baby de fles krijgt is een fopspeen fijn om te geven. De baby heeft een natuurlijke zuigbehoefte en een fopspeen bootst de borst na. Ook kun je de borst niet de hele dag door geven en is dit een goede tussenoplossing. Hoe bepaal je welke fopspeen voor jouw kleine geschikt is?

Opbouw van dit artikel

Meest populaire fopspeen Andere populaire merken Natuurlijk materiaal Symmetrische speen Platte of ronde vorm van speen Huidirritatie voorkomen Krijgt het neusje genoeg lucht? Maten fopspenen Kwestie van stijl Welke fopspeen kies jij?

Meest populaire fopspeen

In het grote aanbod van fopspenen is er één merk die er echt uitspringt. Dit zijn de Bibs fopspenen. Bibs is een voorloper in de fopspenen. De spenen hebben de vorm van een echte borst en stimuleren de zuigbehoefte. De spenen van Bibs voorkomen huidirritatie en zijn gemaakt van natuurlijk materiaal. De Bibs speen is favoriet onder vele baby’s en peuters, maar ook onder ouders. Ze zien er erg mooi uit met de zachte en matte kleuren. Je hebt veel keuze in kleur, ook voor jongetjes. Waar je voorheen koos voor een blauwe speen voor je jongen, heb je nu ook kleuren zoals zacht groen.

Andere populaire merken

Andere populaire merken zijn Difrax, Bibi en de Philips Avent speen. In principe doen de merken vrijwel hetzelfde. Ze zijn allemaal gemaakt naar de vorm van een borst en gericht op de zuigbehoefte. De fopspenen zijn vrij van BPA en of PVC (plastic). Daarnaast zijn ze speciaal ontwikkeld tegen huidirritatie. Al deze overeenkomsten maken het behoorlijk lastig om te kiezen. Er zijn helaas nog geen onafhankelijke tests uitgevoerd om de fopspenen te vergelijken. Dus hoe weet je nu welke fopspeen de beste is? Het is natuurlijk ook gewoon een kwestie van proberen. Je baby zal zijn eigen voorkeur ontwikkelen voor een specifieke speen. Net zoals je vroeger als kind een favoriete knuffel had, hebben baby’s ook een favoriete speen waar ze niet zonder kunnen. Heb je een babyshower op komst? Vraag verschillende spenen cadeau en probeer ze straks allemaal uit. Zie hier de belangrijkste specificaties van de vier populaire merken: Bibs fopspenen:
 • Vrij van BPA en PVC
 • Afstand tussen gezichtje en speen om huidirritatie te voorkomen
 • Keuze uit natuurlijk rubber of siliconen
 • Keuze uit ronde of platte speen
 • Neutrale spenen met zachte kleuren
Philips Avent fopspenen:
 • Geur- en smaakvrij
 • Vaatwasmachinebestendig
 • Speen heeft ronde vorm van tepel – voor de natuurlijke zuigbehoefte
 • Vrij van BPA
 • Luchtgaten tegen huidirritatie
 • Symmetrische speen
 • Neus kan ademen door vlindervorm
 • Speelse kleuren en printjes
Bibi fopspenen
 • Vrij van BPA
 • Speen van siliconen
 • Schild, knop en ring van polypropeen (kunststof)
 • Neus kan ademen door halve vlindervorm
 • Speelse kleuren en printjes
Difrax fopspenen:
 • Neus kan ademen door vlindervorm
 • Luchtgaten tegen huidirritatie
 • Vrij van BPA
 • Smaak,- geur- en allergievrij
 • Keuze uit ronde of platte speen
 • Helemaal gemaakt van siliconen
 • Veelal neutrale spenen met zachte kleuren

Natuurlijk materiaal

Zoals uit de lijstjes hierboven duidelijk wordt, zijn niet alle spenen gemaakt van 100% natuurlijke materialen. De meeste spenen zijn gemaakt van rubber, siliconen of plastic, of een combinatie daarvan. Je wilt je baby zo min mogelijk microplastic meegeven. Een natuurlijke speen staat daarom bij veel ouders voorop. Bij bijna alle spenen staat vermeld of er BPA (kunststof) inzit. In sommige gevallen is een speen ook geclassificeerd als PVC-vrij. Dit is bij Bibs dus het geval. Kies bijvoorbeeld voor een speen die gemaakt is van natuurlijk rubber. Of voor een speen met schild die uit siliconen is vervaardigd.

Symmetrische speen

Het klinkt misschien wat gek, maar baby’s houden van een symmetrische speen. Een symmetrisch tuutje lijkt nu eenmaal op de tepel van de moeder. De ronde vorm wordt al snel herkend en de speen wordt daardoor sneller geaccepteerd. Overigens past een symmetrische speen ook ondersteboven in de mond. Mocht je baby of peuter zelf de speen in de mond willen stoppen, dan is het een stuk makkelijker als dit op twee manieren kan. De meeste merken verkopen symmetrische spenen.

Platte of ronde vorm van speen

Je kunt een fopspeen kopen met een platte vorm en een ronde vorm. De ronde vorm is, zoals hiervoor al vermeld, het meest natuurlijk. Deze lijkt namelijk het meest op een tepel. De meeste baby’s accepteren deze speen dan ook. Bij een speen met platte vorm, heeft de baby meer grip en valt de speen dus minder snel uit de mond. Beide hebben voordelen en het is vooral aan te raden om te kijken wat het beste voor jouw baby werkt.

Huidirritatie voorkomen

Door fopspenen kunnen baby´s irritatie aan de huid rondom hun mond krijgen. Dit is een bekend probleem en de meeste merken hebben er dan ook wat aan gedaan. Dit zie je ook terug bij Bibs, Difrax, Philips en Bibi. Bij vlindervormige spenen zijn vaak luchtgaten toegevoegd, zodat de huid kan ademen. Bij andere (ronde) spenen, zoals die van Bibs, is er afstand tussen het schild en de huid om irritatie te voorkomen.

Krijgt het neusje genoeg lucht?

Let er overigens ook op of er genoeg afstand is tussen de neus en het schildje. Bij vlindervormige spenen zit er meestal een groot genoeg gat aan de bovenkant waardoor je baby kan ademen door de neus. Heb je een schild met ronde vorm? Let er dan vooral op of het neusje genoeg lucht krijgt.

Maten fopspenen

Het is natuurlijk ook heel belangrijk dat het babymerk de juiste maat fopspeen verkoopt. De maten verschillen per merk. Bij Bibs heb je bijvoorbeeld maat 1, 2 en 3, met spenen voor tot wel 18+ maanden. Difrax werkt met de maten S, M, L en XL. Lees je van tevoren in over de verschillende maten zodat je zeker weet dat de speen geschikt is voor de leeftijd van jouw baby of peuter.

Kwestie van stijl

Wat voor speen zoek jij? Een hele kleurrijke speen met diertjes erop, of juist een neutrale speen met een zacht kleurtje? Je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken en het is te koop. Het verschilt wel per merk wat voor stijl de spenen hebben. Zo kiezen Bibs en Difrax meer voor zachte kleuren en rustige spenen, maar kiezen Bibi en Philips juist voor wat speelsere spenen. Daar is natuurlijk allemaal niets mis mee. Kies vooral wat jij en je kleine het leukst vinden.

Welke fopspeen kies jij?

Er is dus genoeg om op te letten wanneer jij een fopspeen gaat kopen. Welke fopspeen je kiest, hangt met name af van de maat, het (natuurlijke) materiaal, hoe goed de speen ademt, welke vorm deze heeft en welke stijl je zoekt. Er is zat te koop, maar er zijn twee merken die er echt uitspringen. Dit zijn de Bibs fopspenen en de Difrax fopspenen. Zo is de Bips speen vrij van zowel BPA als PVC en is Difrax allergievrij. Je kunt natuurlijk blijven zoeken en afwegen, maar koop het liefst meerdere spenen om te kijken welke je baby wel en niet accepteert. Je ziet snel genoeg wat de favoriet is van jouw kleine.
Geschreven door:
Thomas

Thomas

Hi, ik ben Thomas, de trotse vader van een energiek dochtertje. In het begin merkte ik al dat de luiers en opvolgmelk binnen no-time op waren... Tijdens de zoektocht naar betaalbare luiers en de beste verzorgingsartikelen voor mijn kleine dondersteen kwam ik er achter dat er veel valt te besparen op de kosten voor Pampers, luiers, Nutrilon en andere essentiele artikelen, maar dat er online niet altijd gemakkelijk informatie over te vinden is. Zonde want als ouder is alles al duur zat! Samen met mijn team werk ik er dagelijks aan om jou en andere papa's en mama's van de beste informatie en luieraanbiedingen te voorzien. Dagelijks besparen tientallen ouders via Aanbieding-luiers.nl op de terugkerende kosten voor luiers en toebehoren. Ben jij daar straks ook een van? Als je vragen hebt, stel ze gerust. We helpen je graag.
Neem direct contact op met onze expert:
** Nieuwste luieraanbiedingen **
Aangeboden door: Luieraanbiedingen.net