Zindelijkheidstraining

Potjestraining is een belangrijke stap in de ontwikkeling van je kind. Je zult ook van al die luiers af kunnen komen en, niet onbelangrijk, ze kunnen verschonen. Helaas zal je kind op commando niet zindelijk worden; je kunt hem echter wel zo goed mogelijk naar het toilet leiden en stapje voor stapje de zindelijkheidstraining uitrollen.

Wanneer kan je kind zindelijk worden?

Men is het er algemeen over eens dat een peuter onder de 18 maanden niet zindelijk kan worden. Pas later ontwikkelt hij het vermogen om zijn sluitspieren lang genoeg dicht te knijpen om zijn urine en ontlasting op te houden. Hij moet ook het verband begrijpen tussen de behoefte om te plassen en het uitvoeren van de ontlasting, wil hij zindelijk worden. Dit is typisch het geval voor kinderen tussen 2 en 3 jaar oud.

Een goede huidverzorging: ook in deze fase belangrijk

Ook in deze fase kan jouw dreumes of peuter last krijgen van roodheid of een schilferige huid. Daarom is het bij de eerste verschijning van een schrale huid nodig dat je de billen insmeert met zalf.

Je kunt meestal aan de volgende symptomen zien wanneer hij of zij klaar is om zindelijk te worden:

 • Als hij zijn behoefte gaat doen, is dat te zien aan zijn houding of gezichtsuitdrukking.
 • Hij heeft langere tijd een droge luier (hij heeft een hekel aan een natte luier).
 • De volle luier is fascinerend voor hem.
 • Gebaart of zegt iets om aan te geven dat hij belangstelling heeft voor het toilet en nieuwsgierig is naar wat er binnenin gebeurt.

Zindelijkheidstraining peuter

Je zult je kind moeten helpen om in zijn eigen tempo naar het toilet te leren gaan. Je kunt hem niet op het potje zetten wanneer hij maar wil; je zult hem moeten begeleiden in dit proces. Je kind leren zelfstandig naar de wc te gaan wordt zindelijkheidstraining genoemd, hoewel het misschien niet helemaal als training kan worden aangemerkt. Het gaat er meer om jouw kind te helpen en aan te moedigen bij het leren op het potje te plassen.

Help je kind zindelijk te worden met de volgende stappen:

 1. Introduceer het potje op een speelse manier.
 2. Veel peuters verkiezen een toilet boven een potje. Bovendien kan je peuter zonder hulp op het potje zitten, terwijl hij bij het toilet hulp nodig heeft. Probeer het potje bijvoorbeeld in de buurt van zijn speelgoed of op een andere vertrouwde plaats te zetten, zodat hij er geleidelijk aan kan wennen. Doe dit zo ongeforceerd mogelijk; dwing hem op geen enkele manier.
 3. Geef zelf het goede voorbeeld
 4. Peuters nemen alles over wat ze zien, dus doe er je voordeel mee! Zet het potje zelf naast het toilet en laat hem zien hoe hij het moet gebruiken. Leg uit wat je doet en waarom je het daar doet.
 5. Zorg ervoor dat je zoon of dochter op vaste tijden op het potje zit. Maak er een gewoonte van om dit in het begin elke dag te doen en verhoog het geleidelijk. Uiteindelijk kan hij na elke 2 uur op het potje. Dit is ideaal voor direct na het wakker worden en tijdens de maaltijden. Als je kinder niet bereid is te plassen, hou hem of haar dan niet op het potje, maar geef ze de tijd het te leren. Forceren heeft geen zin.
 6. Wees enthousiast en geef ze af en toe een complimentje.
 7. In principe moet je kind na een paar pogingen begrijpen wat er gedaan moet worden. Het kan even duren voor hij het doorheeft, maar hij zal het waarschijnlijk onder de knie krijgen. Als hij op het toilet plast, prijs hem dan (maar niet overdreven), geef hem een knuffel of een sticker. Ook als het niet lukt.
 8. Leg uit dat plas en uitwerpselen in het toilet moeten worden gedaan.
 9. Wanneer je kind weer een volle luier heeft, leg hem dan goed uit dat het wenselijk is dat de behoefte op de wc wordt gedaan.
 10. Vraag van te voren of hij moet plassen.
Het is moeilijk te voorspellen hoe lang het duurt voor een kind zindelijk is. Zindelijkheidstraining duurt voor elk kind anders. Sommige kinderen leren snel, terwijl anderen meer dan drie maanden nodig hebben. In het algemeen geldt: des te jonger het kind is, hoe langer het duurt voordat het zindelijk is.

Hulpmiddelen bij je toilet i.p.v. het potje?

Wil je liever geen potje gebruiken? Dan mag hij of zij gewoon direct in de grotemensen wc plassen. Hulpmiddelen zullen dit voor hem een stuk eenvoudiger maken. Hieronder volgen de meest essentiële hulpmiddelen:
 • Een toiletbrilverkleiner zodat je zoon of dochter niet in het toilet wegzakt.
 • Een voetensteun / toilet opstapje zodat je kind alleen op het toilet kan zitten.
Handhulpmiddelen, zoals deze, kunnen ook worden gebruikt wanneer je kind na een tijdje van het potje naar het toilet gaat. Het kan ook bemoedigend zijn voor je kind als je het toilet gezellig maakt, bijvoorbeeld met afbeeldingen of schetsen. Zodat het een uitje wordt om naar de wc te gaan.

Wanneer is je kind zindelijk?

Hoewel de meeste kinderen tussen de leeftijd van twee en drie jaar zijn getraind om overdag naar buiten te gaan, kan het nog zes maanden tot een jaar duren voordat je kind ’s nachts zindelijk is. In het algemeen zijn meisjes een aantal maanden eerder zindelijk dan jongens. Maar niet voor alle kinderen. Sommige jongeren pikken het snel op, terwijl anderen er lang over doen om het te leren. Tot ze 4 jaar oud zijn, moet een kwart van alle kinderen nog volledig zindelijk worden. Tot je kind 5 jaar oud is, zijn alle organen die betrokken zijn bij het zindelijk worden nog niet volledig ontwikkeld. Op de leeftijd van 5 jaar mag je verwachten dat je kind alleen overdag zindelijk is. Bedplassen komt bij veel kinderen op deze leeftijd voor. Dit is pas een reden tot zorg als je kind ouder is dan 6 jaar en blijft plassen

Meer tips voor zindelijk worden

Zindelijkheidstraining lijkt misschien een eenvoudige taak, maar dat is het niet voor alle kinderen. De onderstaande strategieën kunnen je kind helpen zindelijk te worden:
 • De lente en vooral zomer zijn een praktische tijd om te beginnen met zindelijkheidstraining. Je peuter loopt dan toch vaak (half)naakt rond. Zo kan hij goed zien wat er gebeurt als hij zijn behoefte doet.
 • Als het leven van je kind niet stabiel is, is het niet het beste moment om met zindelijkheidstraining te beginnen. Is er onlangs een broertje of zusje geboren, ga je verhuizen, is hij ziek? Wacht dan nog even; je kind zal al zijn energie nodig hebben voor deze nieuwe omstandigheid.
 • Zorg ervoor dat het potje voldoende steun heeft voor de rug en de voeten van jouw kind. Zo kan hij in een veilige positie zitten.
 • Ongelukjes horen er nu eenmaal bij Net als zindelijkheidstraining is leren lopen een proces van vallen en opstaan. Wees niet boos op je kind als zijn ondergoed nat wordt. Verschoon hem met een glimlach en leg uit wat er is gebeurd.
 • Maak afspraken met het kinderdagverblijf of de oppas om hen te laten weten wanneer je kind klaar is om naar het toilet te gaan. Wanneer je er niet bent, kunnen zij deze training overnemen. Als dit niet gebeurt, zal het moeilijk zijn voor je kind. Want moet hij op het potje plassen of toch een luier dragen?
 • Stel regels op voor het toiletbezoek. Bijvoorbeeld over hoe je afveegt en zit. Dit zal hem helpen een routine op te bouwen voor het naar het toilet gaan.
 • Misschien ben je te vroeg als je kind weigert op het potje te gaan, maar het kan ook een medische oorzaak hebben. Als je dit vermoedt, ga dan met je kind naar de dokter.

Plaats een reactie