Luiermaten

en verkeerde luiermaat kan ervoor zorgen dat de luier gaat lekken. Luiermaten worden over het algemeen aangegeven van o tot 8. Het merk Pampers verkoopt het grootste aantal luiers van Nederland. Daarom wordt er ook vaak gezocht op Pampers maten. De luiermaten lees je gemakkelijk af in het tabel hieronder.

LuiermaatLeeftijdGewicht in kg
Luiermaat 0Eerste weken1 – 2,5
Luiermaat 1Eerste weken2 – 5
Luiermaat 20 – 3 mnd3 – 6
Luiermaat 31 – 8 mnd4 – 9
Luiermaat 3+2 – 12 mnd5 – 10
Luiermaat 45 mnd – 4 jr7 – 18
Luiermaat 4+9 mnd – 5 jr9 – 20
Luiermaat 515 mnd – 7 jr11 – 25
Luiermaat 5+2 – 8 jr13 – 27
Luiermaat 63 jaar+14+
Luiermaat 7 & Luiermaat 84 jaar+16+

Hoe ouder een baby is, hoe groter de luier moet zijn. Als ouder zie je de baby elke week of maand een beetje groeien. Logisch dus dat je ook luiers nodig hebt die een beetje flexibel qua pasvorm zijn. De luiers zijn allemaal gemaakt van rekbaar materiaal. Hierdoor zitten luiers altijd goed om de benen en taille. Pampers is een kwalitatief hoogstaand en goed verkopend merk. Daarnaast bestaan er nog vele andere merken. Doorgaans zijn luiers van huismerken een stuk goedkoper in de aanschaf.

Naarmate de baby groeit, neemt zijn of haar gewicht ook toe. Je zult merken dat een oudere baby meer drinkt en eet. Dit verhoogt ook de stoelgang. Een grotere luier met meer “absorptievermogen” is dan geen overbodige luxe. Op de meeste luierverpakkingen kun je zien tot welk gewicht een bepaalde luier geschikt is. Je kunt dit natuurlijk ook thuis doen, zodat je in een drukke winkel geen verschillende luiers hoeft te vergelijken.

Wanneer verander je van luiermaat?

Wanneer een luier lekt of niet goed meer dichtgaat, is dit meestal het eerste teken dat de luier niet past of de verkeerde vorm kent. De maat van de luier is een belangrijke factor. De verkeerde maat luier voor je baby is de meest voorkomende oorzaak van luierlekkage. 

De overgang naar luierbroekjes

Op een gegeven moment wil je kindje geen luiers meer dragen. Afhankelijk van het kind stap je dan soms nog eerst over naar luierbroekjes. Daarna wordt je kindje zindelijk. Luierbroekjes zijn verkrijgbaar in verschillende maten.

Voor oudere kinderen of kinderen die zindelijkheidstraining ondergaan, zijn luierbroekjes een praktische oplossing. Deze zijn gemakkelijker uit te doen, wat het gebruik van het toilet vergemakkelijkt.

Conclusie

Het is belangrijk om de juiste maat luiers te kiezen voor de gezondheid en het comfort van de baby. Ouders moeten letten op de leeftijd en het gewicht van hun kind en merken wanneer een grotere maat nodig is.