Luiermaten

Je denkt hier misschien niet altijd over na, maar een verkeerde maat luier kan ervoor zorgen dat urine of ontlasting zich niet goed verzamelt. Hierdoor kan de luier soms gaan lekken. Luiermaten worden over het algemeen aangegeven met leeftijd in maanden/jaren of gewicht in kilogrammen. Het merk Pampers verkoopt het grootste aantal luiers van Nederland. Daarom wordt deze term vaak gebruikt in plaats van luiers. De luiermaten lees je eenvoudig zelf af in een overzichtstabel. Metingen vergeleken met de leeftijd of het gewicht van de baby.

LuiermaatLeeftijdGewicht in kg
0Eerste weken1 – 2,5
1Eerste weken2 – 5
20 – 3 mnd3 – 6
31 – 8 mnd4 – 9
3+2 – 12 mnd5 – 10
45 mnd – 4 jr7 – 18
4+9 mnd – 5 jr9 – 20
515 mnd – 7 jr11 – 25
5+2 – 8 jr13 – 27
63 jaar+14+
7 & 84 jaar+16+

Luiermaten volgens leeftijd

Hoe ouder een baby is, hoe groter de luier moet zijn. Als ouder zie je de baby elke week of maand een beetje groeien. Logisch dus dat je ook luiers nodig hebt die een beetje groeien. De luiers zijn allemaal gemaakt van rekbaar materiaal waardoor je ze een paar maten kunt oprekken. Hierdoor zitten luiers altijd goed om de benen en taille. Pampers is een kwalitatief hoogstaand en goed verkopend merk. Er zijn ook andere merken, zo heeft Albert Heijn een huismerk voor luiers

Luiermaten op basis van gewicht

Naarmate de baby groeit, groeit ook het gewicht. Je zult merken dat een oudere baby meer drinkt en eet.Dit verhoogt ook de stoelgang. Een grotere luier met meer “absorptievermogen” is soms geen overbodige luxe. Op de meeste luierverpakkingen kun je zien tot welk gewicht een bepaalde luier geschikt is. Je kunt dit natuurlijk ook thuis doen, zodat je in een drukke winkel geen verschillende luiers hoeft te vergelijken.

Wanneer luiermaat veranderen?

Wanneer een luier lekt, is dit meestal het eerste teken dat de luier niet past of de verkeerde vorm kent. De maat van de luier is een belangrijke factor. De verkeerde maat luier voor je baby is de meest voorkomende oorzaak van luierlekkage. Je weet snel of je de luiermaat moet veranderen. de luier zit te strak, dus de luier is waarschijnlijk te klein. Een lekkende luier is ook een teken dat de luier te klein is.

Maten luierbroekjes

Als een baby de normale luiers ontgroeid is of als de baby geen normale luier meer wil dragen, kan hij overstappen op een luierbroekje. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Zie de maten luierbroekjes in onderstaande tabel. Het grote voordeel van luierbroekjes is dat het kind ze gemakkelijk kan uitdoen bij gebruik van het toilet. Zindelijkheidstraining kan ook goed worden beoefend.