Koemelkallergie is een veelvoorkomende voedselallergie bij baby’s. Het kan uitdagend zijn om je kleintje de juiste voeding te geven als ze deze aandoening hebben, maar met de juiste kennis en zorg is het absoluut mogelijk.
Wat is koemelkallergie bij baby’s?
Koemelkallergie bij baby’s, ook bekend als koemelkeiwitallergie, is een allergische reactie op de eiwitten in koemelk. Symptomen variëren van mild tot ernstig en kunnen huiduitslag, maagklachten, diarree, braken, hoesten, piepende ademhaling of zelfs een anafylactische reactie omvatten.
Is lactose-intolerantie hetzelfde als koemelkallergie?
Lactose-intolerantie is wat anders dan een koemelkallergie. Bij een lactose-intolerantie ben je namelijk gevoelig voor de melksuikers in een product. Bij een koemelkallergie reageert het lichaam allergisch op de eiwitten die in koemelk zitten.
Hoe voed je een baby met koemelkallergie?
De sleutel tot het voeden van een baby met een koemelkallergie is het vinden van een geschikt alternatief voor koemelk. Hier zijn enkele opties die je kunt overwegen:
Borstvoeding
Borstvoeding is de meest natuurlijke en gezonde voeding voor je baby. Als je borstvoeding geeft, moet je mogelijk je eigen dieet aanpassen om koemelk en producten die koemelk bevatten, te vermijden, omdat de eiwitten via je borstvoeding aan je baby kunnen worden doorgegeven.
Hypoallergene flesvoeding
Als borstvoeding geen optie is, kun je hypoallergene flesvoeding overwegen, een premium merk als Nutrilon biedt die bijvoorbeeld aan. Deze voeding bevat eiwitten die in kleinere stukken zijn gebroken, zodat ze minder waarschijnlijk een allergische reactie veroorzaken.
Geiten- of op schaapmelk gebaseerde flesvoeding
Hoewel geiten- of schaapmelk eiwitten bevat die op die van koemelk lijken, verdragen sommige baby’s deze beter. Echter, ze zijn niet altijd een geschikt alternatief, dus het is essentieel om dit eerst met je kinderarts te bespreken.
Conclusie
Het hebben van een baby met een koemelkallergie kan uitdagend zijn, maar met de juiste kennis en voorbereiding kun je je kleintje veilig en gezond houden. Het belangrijkste is om altijd alert te zijn op mogelijke symptomen van een allergische reactie en om hulp te zoeken bij je zorgverlener of een geregistreerde diëtist voor gepersonaliseerd voedingsadvies.