Borstvoeding of flesvoeding?

Steeds meer moeders kiezen voor flesvoeding in plaats van borstvoeding. Beide zijn een prima manier om je baby te voeden. Er zitten zowel voordelen als nadelen aan beide vormen van babyvoeding. Twijfel je nog wat jij gaat geven aan je baby? Lees hier meer over de pro’s en con’s van borstvoeding en flesvoeding.

Opbouw van dit artikel

Waarom flesvoeding in plaats van borstvoeding? Voordelen borstvoeding Nadelen borstvoeding Voordelen flesvoeding Nadelen flesvoeding Moedermelk of kunstvoeding? Persoonlijke keuze Flesvoeding of borstvoeding? Luiers wisselen!

Waarom flesvoeding in plaats van borstvoeding?

Borstvoeding is de meest voor de hand liggende optie als het gaat om babyvoeding. Borstvoeding geven zit in onze natuur en je baby heeft dat instinct al in zich. Toch is er niks mis met flesvoeding (poedermelk). Moeders kunnen om meerdere redenen kiezen om geen borstvoeding te geven. Zo kan het zijn dat je nog erg pijnlijke borsten hebt na de zwangerschap en het niet fijn vindt om nu borstvoeding te geven. Of je werkt de hele week en kan geen tijd vinden of vindt het niet fijn om te kolven. Gelukkig is er een alternatief! Maar wat zijn de verschillen tussen de twee babyvoedingen?

Voordelen borstvoeding

Er kleven veel voordelen aan borstvoeding. Niet voor niks is het de natuurlijke manier van babyvoeding geven. Laten we de voordelen eerst even opsommen:
  • Borstvoeding bevat antistoffen. Zo werk je aan een beter immuunsysteem voor je baby.
  • Borstvoeding kan de band tussen baby en moeder versterken.
  • Er zijn onderzoeken die aantonen dat baby’s die borstvoeding hebben gekregen, later minder kans hebben op allergieën, hart- en vaatziekten en zelfs suikerziekte.
  • Sommige onderzoekers beweren dat de kans op enkele soorten kanker, zoals borstkanker, kleiner worden naarmate je langer borstvoeding geeft.
  • De samenstelling van voedingsstoffen in moedermelk wordt geleidelijk afgestemd op de leeftijd van je baby. Dat laat maar weer zien hoe bijzonder moeder natuur is.
  • Borstvoeding is gemakkelijk: het scheelt je kosten en je hebt het altijd direct tot je beschikking op de juiste temperatuur.
  • Wist je dat je door borstvoeding weer sneller op je oude gewicht kunt komen na de bevalling?
  • Bij borstvoeding hebben baby’s minder vaak last van buikkrampen en spugen. Dit komt doordat moedermelk lichter verteerbaar is dan flesvoeding.

Nadelen borstvoeding

Ondanks dat borstvoeding een natuurlijke wijze is van voeden, heeft het ook nadelen. Er zijn een hoop zaken om rekening mee te houden. Hieronder zie je de nadelen samengevat:
  • Vooral wanneer de moeder werkt is het lastig om borstvoeding te geven. Kolven is een optie, maar vindt niet iedere vrouw fijn.
  • De vader kan geen voeding geven.
  • Sommige baby’s kunnen erg hard zuigen of bijten, waardoor je borsten pijn kunnen gaan doen of uitrekken.
  • Veel moeders vinden het niet fijn om buitenshuis in het openbaar de baby de borst te geven.
  • Drinkt je baby niet goed of genoeg uit je borst, dan kun je tepelkloven of borstontsteking ervaren.
  • Je mag een aantal dingen nog niet eten en drinken. Hieronder vallen bijvoorbeeld: alcohol, cafeïne en bepaalde kruiden.
  • Je kunt niet alle medicatie gebruiken, omdat dit overgedragen kan worden naar je baby. Zo kunnen antidepressiva een probleem vormen.
  • Bij vermoeidheid of stress kan het zijn dat je minder melk produceert.
  • Wordt je baby ouder en wil je stoppen met borstvoeding? Dit moet je eerst afbouwen.

Voordelen flesvoeding

Naast alle genoemde nadelen van borstvoeding, kan het ook gewoon zijn dat een moeder flesvoeding wil geven omdat ze borstvoeding simpelweg niet fijn vindt. Het is nu eenmaal een persoonlijke voorkeur. Het is wel altijd goed om de voor- en nadelen in beschouwing te nemen. De grootste voordelen van flesvoeding zijn:
  • Vind je openbaar borstvoeding geven niet fijn? Flesvoeding kun je overal geven.
  • Ga je werken? Zowel papa als de oppas kunnen de baby gewoon voeden.
  • Je kunt alles eten en drinken wat je wilt.
  • Niet alleen jij hoeft uit bed als de baby huilt, papa kan nu ook voeding geven in de nacht.
  • Je ervaart waarschijnlijk geen borstklachten omdat je geen borstvoeding geeft (behalve de eerste dagen na de bevalling). Kloven en borstontsteking zijn minder waarschijnlijk.
  • Slik je antidepressiva of andere medicatie? Dit kun je gewoon blijven doen.
  • Je kunt de porties goed afmeten en kan dus goed zien of je baby voldoende drinkt.
  • Flesvoeding is tegenwoordig van prima kwaliteit.

Nadelen flesvoeding

Ondanks dat flesvoeding tegenwoordig van goede kwaliteit is, heeft flesvoeding geven ook nadelen. Zo is flesvoeding geven duur en heb je het niet altijd tot je beschikking. Het is problematisch wanneer je uit voorraad bent en daardoor te laat met voeden. Andere nadelen zijn:
  • Borstvoeding heeft van nature alle juiste voedingsstoffen en is lichter verteerbaar. Flesvoeding is helaas minder goed afgestemd op de spijsvertering, waardoor je kleine last kan krijgen van verstopping in de darmen en daardoor buikkrampen of spugen.
  • Flesvoeding moet goed gedoseerd worden. Je moet precies genoeg water en poeder mengen voor de leeftijd van je baby.
  • Je moet flesvoeding altijd opwarmen en tot de juiste temperatuur laten afkoelen.
  • Bij flesvoeding moet je goed letten op hygiëne.
  • Wanneer je de deur uitgaat met je baby, moet je van alles meenemen: het poeder, water, de fles en speen. Daarnaast moet je de mogelijkheid vinden om het te kunnen opwarmen – of een thermosbeker meenemen.

Moedermelk of kunstvoeding? Persoonlijke keuze

Of je uiteindelijk moedermelk (borstvoeding) of kunstvoeding (flesvoeding) geeft, blijft natuurlijk je eigen keuze. Velen hebben er een uitgesproken mening over. Echter, zoals je hebt gelezen, hebben beide opties voordelen en nadelen. Daarom is het echt een persoonlijke keuze die je maakt. Het is maar net welke voordelen en nadelen je zwaarder vindt wegen. Vind je het belangrijk dat je voeding flexibel gegeven kan worden, of slik je medicatie? Dan kies je waarschijnlijk voor flesvoeding. Wil je voorkomen dat je baby buikkrampjes krijgt, dan is borstvoeding een goede optie. Begin je eenmaal aan borstvoeding, dan is het wel lastig om daar zomaar mee te stoppen als het toch niet bevalt. Borstvoeding moet je echt afbouwen en als je eraan begint, blijf je ook melk aanmaken en ga je dus lekken. Denk dus van tevoren goed na over je keuze en kies vooral voor wat je zelf fijn vindt.

Flesvoeding of borstvoeding? Luiers wisselen!

Of je nu borstvoeding of flesvoeding geeft, de luiers zijn niet aan te slepen. Je hebt flink wat luiers nodig, want na het eten zul je deze telkens weer moeten verschonen. Koop ze daarom altijd in de aanbieding, dat bespaart je een hoop geld! Op aanbieding-luiers.nl vind je gelukkig altijd de beste deals voor Pampers, Huggies en andere luiermerken.
Geschreven door:
Foto van Thomas

Thomas

Hi, ik ben Thomas, de trotse vader van een energiek dochtertje. In het begin merkte ik al dat de luiers en opvolgmelk binnen no-time op waren... Tijdens de zoektocht naar betaalbare luiers en de beste verzorgingsartikelen voor mijn kleine dondersteen kwam ik er achter dat er veel valt te besparen op de kosten voor Pampers, luiers, Nutrilon en andere essentiele artikelen, maar dat er online niet altijd gemakkelijk informatie over te vinden is. Zonde want als ouder is alles al duur zat! Samen met mijn team werk ik er dagelijks aan om jou en andere papa's en mama's van de beste informatie en luieraanbiedingen te voorzien. Dagelijks besparen tientallen ouders via Aanbieding-luiers.nl op de terugkerende kosten voor luiers en toebehoren. Ben jij daar straks ook een van? Als je vragen hebt, stel ze gerust. We helpen je graag.
Neem direct contact op met onze expert:
** Nieuwste luieraanbiedingen **
Aangeboden door: Luieraanbiedingen.net